Arrow Arrow

Nieuws

De vleermuizen zijn gespot

De vleermuizen zijn gespot

20 Mei 2022

Dertig bewoners van Nieuw Waldeck hebben zich aangemeld voor de vleermuizen wandeling. Helaas konden er maar twintig deelnemers mee. Natuurlijk bewaren we de namen voor een volgende keer.

Nooit geweten dat er zoveel vleermuizen om ons heen vliegen. Met onze deskundige gids Rudy was de start bij het Crematorium. De vleermuizen komen rond 20:00 uur uit de wijk, over het Beethovenplantsoen richting het Crematorium naar Ockenburg vliegen. We hebben meer dan dertig gewone dwergvleermuizen geteld. Deze zijn ongeveer 5 cm groot en wegen ongeveer 5 gram.

Met onze “Bat-detector” konden we het “geklak” horen. Vleermuizen zenden onhoorbare tonen uit en luisteren naar het weerkaatste geluid. Daarmee kunnen ze tijdens de vlucht op 15 cm afstand bepalen of er een insect in de buurt is en wat voor soort het is. Ze zijn kieskeurig met eten.

Bij het Beethovenplantsoen hebben we vele Laatvlieger vleermuizen, met een spanwijdte van 32-38 cm en een gewicht van  15-35 gram, gezien. Deze vliegen later op de avond en zijn een stuk groter en fladderen rond de flats en het plantsoen. 

Tenslotte bij de vijver van het Beethovenplantsoen hebben we in het donker met de zaklantaarn de Watervleermuis boven het water gespot. De watervleermuis is een grote vleermuis, met een gewicht van 8-17 gram en lange vleugels met een spanwijdte van 20 tot 30 cm. Zij vliegen 5 cm boven het wateroppervlak. De insecten worden tussen de poten gevangen en tijdens de vlucht rolt de vleermuis zich op om het insect met de poten naar de mond te brengen.

Ondanks de geplande route door de wijk kwamen we door het enthousiasme van de gids niet verder dan het Beethoven plantsoen maar de volgende keer gaan we door de wijk. Vleermuizen zijn bijzondere en nuttige dieren, geheimzinnig maar wonderlijk mooi.