De GroeneGeest
Stadstuin De GroeneGeest
Midden in de wijk Nieuw Waldeck, naast wijkcentrum De Geest ligt vanaf het ontstaan van de wijk een strook landbouwgrond. Het heeft diverse bestemmingen gehad, maar in 2015 werd een stuk vrijgemaakt voor het project “Jong kookt voor Oud” van het toenmalige Voor Welzijn. Daarnaast konden diverse wijkbewoners in wijktuintjes tuinieren en maakte de school Het Lichtbaken gebruik van een stuk grond voor milieu-onderwijs.
Een enthousiaste groep ouderen begon met de jongeren de moestuin te bewerken, maar al gauw haakten de jongeren af en bleven de ouderen over. De jongeren bleven wel koken in de Geest. Eind 2016 bood de gemeente Den Haag de moestuingroep aan om de hele lap grond in beheer te nemen en het jaar rond hiervan gebruik te maken, waar uiteraard JA! op werd gezegd. We werden een werkgroep van het Wijkberaad Nieuw Waldeck en met ondersteuning van de medewerkers van het toenmalige Voor Welzijn gingen we verder.
Er kan nu geen tuintje meer gehuurd worden, alleen de school kan ieder jaar aangeven van haar gedeelte van de tuin gebruik te willen maken. Het grootste gedeelte van de tuin wordt nu gebruikt door de vrijwilligers om te zaaien, planten en oogsten. Het zaaien gebeurt in het kasje wat op de tuin staat en zodra de plantjes groot genoeg zijn en het weer het toelaat, worden ze geplant. Een gedeelte van de groente gaat nog steeds naar het project Jong kookt voor Oud en wat overblijft verkopen we aan wijkbewoners en voorbijgangers en we zien ieder jaar deze groep geïnteresseerden groeien. Ook de groep vrijwilligers groeit elk jaar.
In 2018 kregen we de Gulden Klinker van de Gemeente Den Haag uitgereikt. Hierdoor ontvangen we jaarlijks een financiële bijdrage, waar we allerlei tuinbenodigdheden voor kunnen kopen.
Met een bijdrage van Fonds 1818 is in 2018 een waterpomp aangelegd, is de elektra in het schuurtje uitgebreid en zijn er stevige rekken voor het kasje gekocht. Hierdoor konden we in het voorjaar nog meer zaaigoed kwijt en als het in de grond staat, kunnen we volop water geven. Een basis waarop we nog jaren kunnen doorgaan met tuinieren. Ook goed voor de tuin was de komst van bijenkasten voor de bestuiving van alle gewassen en de door onze imker georganiseerde Imkerijdag in 2019 was druk bezocht. Ook zijn we om de twee jaar deelnemer aan “Struinen in Haagse tuinen” een georganiseerde tour, waarbij men een weekend lang allerlei tuinen in Den Haag kan bezoeken.
Hoogtepunt van 2019 was echter wel de pompoenwedstrijd, welke door de gemeente Den Haag werd georganiseerd. De afdeling milieu en educatie bestond toen 100 jaar. Dit werd gevierd met een wedstrijd. Welke tuin in Den Haag kan de grootste pompoen laten groeien? We haalden twee plantjes, waarvan er helaas een dood ging, maar de tweede plant wist voor ons de wedstrijd te winnen! In de winter van 2020 is de bloementuin naast het schuurtje afgegraven, geëgaliseerd en gecomposteerd voor de aanleg van een nieuwe bloementuin met meer vaste planten. Het resultaat is geweldig geworden.
Al jaren staan op de tuin hele rijen met dahlia's. Veel voorbijgangers hebben aangegeven daarvan een bosje mee naar huis te willen nemen. In 2021 gaan we onze pluktuin vergroten, zodat er nog meer mooie bloemen geplukt kunnen worden. In de zomer zijn we vijf middagen vanaf 14.00 uur open. Iedereen kan binnenlopen om te kijken wat er groeit en bloeit. Ook kan je groente, die op dat moment geoogst kan worden, kopen. We hebben onder andere sla, andijvie, diverse bonen, courgette, pompoen, worteltjes, bietjes en wat er verder groeit, afhankelijk van het seizoen. In lente en herfst zijn we op vrijdag dicht en in de winter zijn we gesloten.
Terug naar buurttuinen